Следвайте Гласове в ТелеграмФренският президент Еманюел Макрон предложи в Израел международната

...
Следвайте Гласове в ТелеграмФренският президент Еманюел Макрон предложи в Израел международната
Коментари Харесай

Макрон предложи коалицията срещу Ислямска държава да се сражава и с Хамас

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Френският президент Еманюел Макрон предложи в Израел интернационалната коалиция, водена от Съединените щати и употребена против " Ислямска страна ", да се употребява и против ислямистката група Хамас в Газа.

Макрон не изложи детайлности за концепцията си, само че на конференция с израелския министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че Франция е подготвена да се включи в такива интервенции на интернационалната коалиция отвън Ирак и Сирия.

Журналистите четат думите му друго. Според кореспондентите на " Ройтерс " и " Ел Паис " той приказва за съществуващата интернационална коалиция. В израелския " Джерузалем пост " концепцията звучи като обособена коалиция, а Макрон е представен с думите: " Смятам, че това, което би трябвало да изградим, е интернационална коалиция, с цел да се сражаваме с тази терористична група. "

Нетаняху, който е под напън от армията и елементи от държавното управление да стартира предстоящата сухопътна интервенция в линията в отговор на офанзивата с 1400 жертви, осъществена от Хамас на 7 октомври, не разяснява предлагането, само че съобщи: " Тази борба не е единствено наша... това е борба на всички ".

Международната коалиция

Коалицията, образувана през септември 2014 година, към момента работи в двете страни, с цел да попречи на " Ислямска страна " да се възвърне, откакто унищожи огромна част от инфраструктурата ѝ и оказа помощ за отвоюване на териториите, които тя бе превзела като част от своя " халифат " в Ирак и Сирия.

Коалицията да вземем за пример работи в Североизточна Сирия с главен сътрудник кюрдско-арабски бойци, изборът на които разгневи Турция, защото ядрото им се счита от Анкара за сирийско отклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Макрон дойде в Израел след множеството водачи на огромни европейски страни, в това число с цел да разиска опциите за освобождение на заложници (смята се, че измежду чужденците има французи) в Газа. Най-малко 30 от над 1400 души са френски жители.

Съединени американски щати: Не е време за помирение

Френският водач искаше да разиска и опциите за мир, откакто Израел отговори с опустошителни бомбардировки на офанзивата против Хамас, в резултат на които, съгласно палестинското здравно министерство, жертвите през вчерашния ден надвишиха 5000 души. Няколко сутрини подред следените от Хамас власти в Газа приказват за най-тежката нощ на израелски бомбардировки.

Очаква се в тази обстановка Макрон да упорства за " филантропично помирение ", за каквото през вчерашния ден говореше и висшият външнополитически представител на Европейски Съюз Жозеп Борел, само че за детайлностите към което няма единодушие сред членките на блока.

Междувременно тази концепция бе оспорена от Съединени американски щати. Говорителят на съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби сподели пред Си Ен Ен, че не е време за преустановяване на огъня, до момента в който Израел още има " работа да преследва управлението на Хамас. Подобна концепция изрази президентът Джо Байдън, съгласно който помирение може да се разисква единствено ако Хамас освободи всички заложници.

Снощи бяха освободени още две заложнички - Йохевед Лифшиц и Нурит Ицхак, на 85 и 79 години - като Хамас цитира " здравословни аргументи ", въпреки в болница в Тел Авив да се чуха мнения за положителното им здраве. В понеделник израелски медии пишеха за американско-катарска договорка за освобождение на 50 (от 220) заложници с двойно поданство.

За диалозите си Макрон, чиято страна забрани пропалестинските митинги след началото на войната, ще посети и Западния бряг - където ще беседва с президента на Палестинската власт Махмуд Абас - и Йордания, където би трябвало да беседва с други районни водачи. Пред Нетаняху той сподели и че Франция е предизвестила ливанското проиранско придвижване " Хизбула " за рисковете и е предало " доста ясни послания ".

Инфо: dnevnik.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР